TR EN AR FA
 
İnternet sitemizde yer alan yayınlar, düşünce yazıları niteliğinde olup yazarların ele aldıkları konu hakkındaki bireysel görüşlerini yansıtmaktadır; düşünce ve ifade özgürlüğüne inanan bir Büro olarak her türlü fikre saygı ve dile getirilmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Sitemizdeki yazı ve makalelerde yer alan bilgileri spesifik bir hukuki uyuşmazlığa uygulamadan önce mutlaka bir Avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

TÜKETİCİ HUKUKUNA İLİŞKİN YÖNETMELİKLER HAKKINDA GÜNCEL GELİŞMELER

Tüketici Hukuku mevzuatı son derece dinamik bir alan olup gerek tüketici işlemi yapan şirketler tarafından gerekse haklarını korumak isteyen tüketiciler tarafından yakından takip edilmesi gereken bir alandır.

İşbu bilgilendirme notunda, Tüketici Hukukuna ilişkin Garanti Belgesi Yönetmeliği, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ve Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliğinde 05/11/2020 tarihli Resmi Gazete ile birlikte 01/01/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirmeler paylaşılacaktır.

1.Garanti Belgesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Getirilen Değişiklikler

1.1.Yönetmelik değişikliği ile beraber, “Kalıcı Veri Saklayıcısı” tanımı “Tüketicinin kendisine gönderilen bilgiyi, bu bilginin amacına uygun olarak makul bir süre incelemesine elverecek şekilde kaydedilmesini ve değiştirilmeden kopyalanmasını sağlayan ve bu bilgiye aynen ulaşılmasına imkân veren kısa mesaj, elektronik posta, internet, disk, CD, DVD, hafıza kartı ve benzeri her türlü araç veya ortamı’’ şeklinde tanımlanmış ve Yönetmeliğin 4. Maddesine ‘’Kalıcı Veri Saklayıcısı’’ bendi eklenmiştir.

1.2.Yapılan değişiklik ile beraber üretici ve ithalatçılar, tüketicilere yönelik ürettikleri veya ithal ettikleri, Yönetmeliğe ekli listede yer alan kullanılmamış mallar için bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde garanti belgesi düzenlemek zorunda olacaklardır.

1.3.Garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu ve bu sorumluluğun yerine getirildiğinin ispatı satıcıya ait olacaktır.

1.4.Garanti belgesi kâğıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla verilebilecek fakat tüketicinin talep etmesi halinde kâğıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunlu olacaktır.

1.5.Garanti Belgesi Yönetmeliğinde yapılan bir diğer önemli değişiklik mesafeli satış sözleşmelerine ilişkindir. Buna göre mesafeli satış sözleşmelerine ilişkin yapılan satışlarda tüketicilere verilecek garanti belgesinde satıcının unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişi bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi, fatura tarih ve sayısı malın tüketiciye teslim tarihi gibi bilgilerin yer alması şartı aranmayacak böyle bir durumda faturada yer alan bilgiler esas alınacaktır.

1.6.Garanti belgesinin kalıcı veri saklayıcısıyla verilmesi durumunda imza ve kaşe şartı aranmayacaktır.

2.Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Getirilen Değişiklikler

1.1.Yönetmelik değişikliği ile beraber Veri Saklayıcısının tanımı yapılarak Yönetmeliğin 4. Maddesine ‘’Kalıcı Veri Saklayıcısı’’ bendi eklenmiştir.

1.2.Yönetmelik değişikliği ile beraber Malın teslim alındığına dair belge ve servis fişi kalıcı veri saklayıcısıyla da tüketiciye verilebilecektir. Bu değişiklik ile beraber 01/01/2021 tarihinden itibaren tüketicinin talebi üzerine malın teslim alındığına ilişkin belgenin ve bilgi fişinin kağıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunlu olacaktır. Belgelerin tüketiciye verildiğine dair onayın alınması zorunlu olacak, onay yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla alınabilecek ve tüketicinin onayının alındığının ispat yükü servis istasyonuna ait olacaktır.Malın teslim alındığına dair belgenin ve servis fişinin kalıcı veri saklayıcısıyla verilmesi durumunda imza şartı aranmayacaktır.

3.Tanıtma ve Kullanma KılavuzuYönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Getirilen Değişiklikler

3.1.Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile 01/01/2021 tarihinden itibaren Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunun kalıcı veri saklayıcısıyla verilmesi durumunda, üretici veya ithalatçı tarafından malın veya ambalajının üzerinde tanıtma ve kullanma kılavuzuna erişim için gerekli bilgilendirmeler yapılması zorunlu hale gelecektir.

3.2.Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile 01/01/2021 tarihinden itibaren üretici veya ithalatçıların internet sitesinin bulunması durumunda, bu sitede tüm yetkili servis istasyonlarına ve yedek parça malzemelerinin temin edileceği yerlere ilişkin güncel iletişim bilgilerinin yer aldığına dair bilginin ve tüm yetkili servis istasyonu bilgilerinin Bakanlık tarafından oluşturulan Servis Bilgi Sisteminde yer aldığına ilişkin bilginin tanıtma ve kullanım kılavuzunda bulundurulması zorunlu olacaktır.

4.Sonuç

Görüldüğü üzere 05/11/2020 tarihli Resmi Gazete’ye yayınlanan üç adet değişiklik yönetmeliği ile Tüketici Hukukunda son derece önemli olan Garanti Belgesi Yönetmeliği, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ve Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapılmıştır. Tüketicinin korunmasını amaçlayan bu değişiklikler ile satıcı, üretici ve ithalatçılara ek yükümlülükler getirilmiş bulunmaktadır. 01/01/2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek ve yukarıda özetlenen değişiklikler soru veya sorununuz olması halinde Büromuz ile iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

Saygılarımızla,

ESİS HUKUK BÜROSU

Yol Tarifi