TR EN AR FA
 
İnternet sitemizde yer alan yayınlar, düşünce yazıları niteliğinde olup yazarların ele aldıkları konu hakkındaki bireysel görüşlerini yansıtmaktadır; düşünce ve ifade özgürlüğüne inanan bir Büro olarak her türlü fikre saygı ve dile getirilmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Sitemizdeki yazı ve makalelerde yer alan bilgileri spesifik bir hukuki uyuşmazlığa uygulamadan önce mutlaka bir Avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

ÖĞRENCİ YURTLARINA ÖDENEN ÜCRETLERİN İADESİNE İLİŞKİN YARGITAY KARARI İNCELEMESİ

İşbu bilgilendirme notunda 21/12/2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2020/7167 E. 2020/4365 K. numaralı Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’ne ait öğrenci yurtlarına ödenen ücretlerin ücreti ödeyen veli tarafından iadesi talebine ilişkin karar hakkında bilgilendirmelere ve hukuki değerlendirmelerimize yer verilecektir.

I. KARAR ÖZETİ

Söz konusu olayda davalı, 26/09/2017 tarihinde kızını Avrasya Üniversitesine ait yurda yıllık 5.000,00-TL yurt ücreti ile 300,00-TL depozito ücreti ödeyerek kayıt ettirdiğini, kayıt işleminden iki gün sonra 02/09/2017 tarihinde KYK yurdu çıktığını ve aynı gün KYK yurduna kaydını yaptırarak kızını oraya yerleştirdiğini, yine aynı gün Avrasya Üniversitesi Yurt Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvurarak ödediği toplam 5.300,00-TL’nin iadesini talep ettiğini belirterek, paranın iade edilmemesi üzerine Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaat etmiştir.

Davalı tarafın başvurusu üzerine Van İl Tüketici Hakem Heyeti 5.300,00-TL yurt ücretinin iadesine karar vermiştir. Davacı Üniversite vekili, tüketici hakem heyeti kararının iptali davası ile yurt ücretinin iadesine ilişkin kararın hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek tüketici hakem heyeti kararının iptalini talep etmiştir. Yapılan yargılama sonucu ilk derece mahkemesi, taraflar arasındaki sözleşmenin Türk Borçlar Kanununda (“TBK”) düzenlenmemiş sözleşmelerden olduğu, TBK’nın 325. maddesinin kıyasen uygulanması gerektiğini, hakkaniyet uyarınca davalının sorumlu olduğu tutarın 4.500,00-TL olduğu sonucuna varmış ve anılan hakem heyeti kararının kısmen iptali ile 4.500,00-TL’lik kısmı yönünden kaldırılmasına, 800,00-TL yönünden itirazın reddine karar verilmiştir.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 70/5 maddesi uyarınca kesin olan hüküm, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kanun yararına bozulması talebiyle temyiz edilmiştir. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararında; davacı Avrasya Üniversitesi ile taahhütname imzalayanın davalının imza tarihinde reşit olan kızı Merve Nur Akın olduğu, davalının kızı adına tüketici hakem heyetine başvuramayacağı hususu gözetilmeden, davanın esası hakkında karar verilmiş olması doğru görülmemiştir. Ayrıca, ilk derece mahkemesince 06/05/2017 tarihinde yürürlüğe giren Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 20/4 maddesi dikkate alınmadan, Türk Borçlar Kanunu’nun 325/1 maddesince davalının sözleşme bedelinden sorumlu olduğu belirtilmek suretiyle, sorumluluğunun 4.500,00-TL olduğu kanaati ile davanın kısmen kabulüne yönelik yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması da usul ve yasaya aykırı bulunarak İlk Derece Mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.

II. DEĞERLENDİRME

Kanun koyucu, özel öğrenci yurtlarını ve bu yurtların öğrencilerle ilişkilerini yönetmeliklerle düzenlemiştir. Öğrenci tüketici; yurtla öğrenci arasındaki işlem ise tüketici işlemi olup, buna göre taraflar arasındaki ilişki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine tâbidir. Dolayısıyla taraflar arasında çıkacak ihtilaflarda Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümlerinden önce, özel kanun niteliğinde olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun uygulanması gerekmekte olup, bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde ise Türk Borçlar Kanunu’nun genel nitelikteki hükümleri uygulanmalıdır. Ancak 20.02.2017 tarihli Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği, Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’na göre daha özel bir düzenleme olması sebebiyle emredici hükümlerinin öncelikli olarak uygulanması gerekir. İhtilafların önüne geçmek için öğrencinin yurttan ayrılması durumunda iade edilecek ücret miktarı Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 20/4 maddesi ile düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre; 15 Eylül’e kadar kurumdan ayrılan öğrenciler taahhüt ettikleri ücretin %10’unu ödemek zorundadır. Bu tarihten sonra ayrılanlar ise barındıkları aylar ile ayrıldıkları ayın ücretinin tamamını, kalmadıkları ayların ücretinin ise %30’unu ödemekle yükümlüdürler.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2020/7167 E. 2020/4365 K. numaralı kararı ile, öğrenci ve yurt arasında yapılacak sözleşmelerde meydana gelecek olan ihtilaflarda öncelikli olarak Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan hükümlerin uygulanması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca belirtmek gerekir ki; Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından verilen bozma kararı, COVID-19 sebebiyle öğrenci yurtlarını boşaltarak memleketlerine dönen öğrenciler ile yurt arasında yaşanan ihtilaflarda Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’nde yer alan hükümlerin uygulanması gerektiğine esas teşkil etmektedir. Yine Yargıtay’ın işbu inceleme konusu kararı uyarınca, velilerin reşit öğrenciler adına ödemiş oldukları ücretler bakımında dava ehliyetinin olmadığı hususuna da dikkat etmeleri önem arz etmektedir.

Konu hakkında soru veya sorununuz olması halinde Büromuz ile iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

Saygılarımızla, 21/12/2020

ESİS HUKUK BÜROSU

Yol Tarifi