TR EN AR FA
 
İnternet sitemizde yer alan yayınlar, düşünce yazıları niteliğinde olup yazarların ele aldıkları konu hakkındaki bireysel görüşlerini yansıtmaktadır; düşünce ve ifade özgürlüğüne inanan bir Büro olarak her türlü fikre saygı ve dile getirilmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Sitemizdeki yazı ve makalelerde yer alan bilgileri spesifik bir hukuki uyuşmazlığa uygulamadan önce mutlaka bir Avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

Dış Ticaret Sermaye Şirketleri Hakkında Genel Bilgilendirme Notu

Bu bilgilendirme notunda Dış Ticaret Sermaye Şirketi statüsünün amacı, kazanılması ve avantajları hakkında bilgi verilecektir.

“Dış Ticaret Sermaye Şirketi” Nedir?

Dünya ekonomisi son derece rekabetçidir ve ihracat hacmi, ülkelerin bu rekabet ortamındaki duruşları ile yakından ilgilidir. Zira devletlerin yerel firmalarının ihracat oranlarının artması ilgili ülkenin uluslararası pazardaki payının artması, dış ticaret açığının azalması, ülkede yeni iş olanakları doğması gibi avantajları da beraberinde getirecektir. Bu sebeple ihracatın artması devletler tarafından istenen ve desteklenen bir olgu olup 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ülkemizin de bu yaklaşımı benimsediğinin bir örneğidir.

95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu’na ait İhracat Rejimi Kararı’nda ihracatın ülke ekonomisi yararına düzenlenmesi, desteklenmesi ve geliştirilmesi amaçlanmış ve bu uğurda ihracatta yetkili mercii ve uygulanacak esaslar belirlenmiştir. Bu kararın 3. maddesinin (k) fıkrasında yayımlanacak tebliğler çerçevesinde ihracatçı şirketlere “Dış Ticaret Sermaye Şirketi” statüsü verilebileceğinden bahsedilmiş ve bu statüyü vermeye, geri almaya, hak, yetki ve sorumluluklarını tespit etmeye yetkili kurum olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakanlık (T.C. Ticaret Bakanlığı) gösterilmiştir.

Buna göre dış ticaret sermaye şirketleri, ülkemiz ihracatının geliştirilmesi, tanıtılması ve pazardaki payının arttırılması için devlet yardımlarından öncelikli olarak faydalanabilen özel statülü şirketler olarak tanımlanabilmektedirler.

Dış Ticaret Sermaye Şirketi Statüsünün Kazanılması Prosedürü

İhracat: 2004/12 sayılı Dış Ticaret Sermaye Şirketi Statüsüne İlişkin Tebliğ’de ise “Dış Ticaret Sermaye Şirketi” statüsünü almak için gerekli olan şartlara yer verilmiştir. Buna göre bir şirketin sözü geçen statüye sahip olabilmesi için:

·Türü anonim şirket olmalı,

·Ödenmiş sermayesi en az 2 milyon Türk Lirası olmalı,

·Bir önceki takvim yılında gümrük beyannamesi bazında en az (FOB) 100 milyon ABD doları veya eş değerde fiili ihracat (transit ve bedelsiz ihracat hariç) gerçekleştirmiş olmalıdır.

Bu şartları sağlayan şirketlerin, İhracat: 2004/12 sayılı Tebliğ’in ekinde yer alan formu doldurarak, her yılın Ocak ayının son gününe kadar Dış Ticaret Müsteşarlığı’na başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Her yıl başvuruların gerçekleştirilmesinin ardından incelemeler yapılmaktadır ve sonuca göre o yıl için “Dış Ticaret Sermaye Şirketi” statüsü verilen şirketler Ticaret Bakanlığınca ilgili tebliğde ilan edilmektedir. İlanın yayımlanma tarihinden itibaren, takip eden yıla ait Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine İlişkin Karar yayımlanana dek, söz konusu tebliğde sayılan şirketler ilgili statüden yararlanabilmektedirler. (2020 yılına ait Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine İlişkin Karar tebliği 24.04.2020 tarih, 31108 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.) Buradan anlaşıldığı üzere, bu statüyü elde etmek devamlı bir hak vermemektedir. Ancak tersi şekilde, ilgili statü bir defaya mahsus alınabilen bir unvan da değildir. Dış Ticaret Sermaye Şirketi unvanına hali hazırda sahip olan şirketlerin aranan şartları taşımaya devam etmeleri halinde statüleri yenilenebilmektedir.

Bu noktada belirtmek gerekir ki; ilgili yıla ait Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine İlişkin Kararda ismi yayımlanmayan şirketlerin de sonradan yıl içerisinde Dış Ticaret Sermaye Şirketi unvanı alabilmeleri mümkündür. Bunun için şirketlerce başvuruda bulunulması halinde, başvuru tarihi itibariyle 12 ay geriye gitmek suretiyle yapılacak inceleme sonucunda aranan şartlara sahip oldukları tespit edilen şirketler, yürürlükteki Dış Ticaret Sermaye Şirketlerine İlişkin Karara ek yapılmak suretiyle Dış Ticaret Sermaye Şirketi Statüsüne haiz olabilmektedirler.

Dış Ticaret Sermaye Şirketi Olmanın Avantajları

Mevzuatta sözü geçen ve ülkemiz ihracatının geliştirilmesi, tanıtılması ve pazardaki payının arttırılması için devlet yardımlarından öncelikli olarak faydalanmak diye tanımlanan avantajları somutlaştıracak olursak;

·İhracatta daha düşük oranda teminat mektubu istenmektedir.

·%4’lük teminat mektubu karşılığında nakden KDV iadesi sağlanmaktadır.

·Normalde 4.000,00-TL’nin altındaki nakdi KDV iadelerinde gümrük beyannamesi ya da fatura teyidi istenirken, Dış Ticaret Sermaye Şirketlerinden işbu belgeler talep edilmemektedir.

·Eximbank kredilerinden daha düşük bir faiz oranı ile yararlandırılmaktadır.

·Gümrük Yönetmeliği uyarınca Onaylanmış Kişi Statüsü alınırken imalatçı olma şartı aranmamaktadır.

Konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyaç duymanız halinde alanında uzman avukatlarımız ile sizlere hizmet vermekten memnuniyet duyarız. 29.04.2020

Saygılarımızla,

ESİS HUKUK BÜROSU


#makale #dış ticaret
Yol Tarifi