TR EN AR FA
 
İnternet sitemizde yer alan yayınlar, düşünce yazıları niteliğinde olup yazarların ele aldıkları konu hakkındaki bireysel görüşlerini yansıtmaktadır; düşünce ve ifade özgürlüğüne inanan bir Büro olarak her türlü fikre saygı ve dile getirilmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Sitemizdeki yazı ve makalelerde yer alan bilgileri spesifik bir hukuki uyuşmazlığa uygulamadan önce mutlaka bir Avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

“6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNUNUN 376 INCI MADDESİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ” HAKKINDA BİLGİLENDİRME NOTU

26/12/2020 tarihli ve 31346 sayılı Resmi Gazete’de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (“Değişiklik Tebliği”) ile birtakım değişiklikler yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 15/09/2018 tarihli ve 30536 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”) temelinde, anonim ve limited şirketler ile sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) “Sermayenin kaybı, borca batık olma durumu” başlıklı 376. maddesi kapsamında uygulanacak usul ve esaslar düzenlenmesi yer almaktadır. Değişiklik Tebliği ile aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır;

1.Tebliğin 6. maddesinin başlığı “Sermaye ile Kanuni Yedek Akçeler Toplamının En Az Yarısının Zarar Sebebiyle Karşılıksız Kalması Halinde Genel Kurul” şeklinde değiştirilmiştir. Aynı maddedeki asıl değişiklik ise birinci fıkrada yapılmış; sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının karşılıksız kalması durumu daha net ifade edilmiş olup, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının yarısına eşit veya bu tutardan çok ve üçte ikisinden az ise sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı söylenebilecektir. Bu durumda yönetim organı, genel kurula uygun gördüğü iyileştirici önlemleri sunar.

2.Tebliğin “Sermaye ile Kanuni Yedek Akçeler Toplamının En Az Üçte İkisinin Zarar Sebebiyle Karşılıksız Kalması Halinde Genel Kurul” başlıklı 7. maddesinde ise zararın, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisine eşit veya bu tutardan çok olması halinde toplantıya çağrılan genel kurulun 3 şekilde karar verebileceği düzenlenmektedir.

a)TTK madde 473 ile 475’e göre sermaye azaltımı yapılması, (Tebliğdeki “sermayenin üçte biri ile yetinilmesi” ifadesi Değişiklik Tebliği ile madde metninden kaldırılmıştır.)

b)Sermayenin tamamlanması

c)Sermayenin artırılması

3.Tebliğin “Sermayenin Azaltılması” başlıklı 8. maddesinde sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kalan şirketin genel kurulunun kalan sermayeyle yetinmeye karar vermesi halinde, bu sermaye azaltımının TTK madde 473 ile 475’e göre yapılacağı düzenlenmektedir. Değişiklik Tebliği ile sermaye ve kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içerisinde korunması şartıyla, sermayenin asgari sermaye tutarına kadar indirilmesi mümkün hale gelmiştir.

4.Tebliğin “Sermayenin Tamamlanması” başlıklı 9. maddesinin 3. fıkrasında, bilanço zararlarının kapatılması için gereken yükümlülükler gereği yapılan ödemelerin özkaynaklar içerisinde sermaye tamamlama fonu hesabında toplanacağı ve takip edileceği belirtilmekte iken Değişiklik Tebliği ile bu fonun yalnızca zararların mahsup edilmesi suretiyle kullanılabileceği hususu eklenmiştir.

5.Tebliğin “Sermayenin Artırılması” başlıklı 10. maddesi Değişiklik Tebliği ile halka açık anonim şirketler söz konusu olduğunda Sermaye Piyasası mevzuatına da uygunluk gözetilmesi gerektiği ve şirketlerin genel kurullarına yönelik olarak aşağıda belirtilen düzenlemeler getirilerek değişiklik yapılmıştır:

a)Sermayenin zarar sonucu ortaya çıkan kayıp kadar azaltılması ile birlikte eş zamanlı olarak istenilen tutarda artırımına karar verilmesi halinde, nakdi sermaye taahhüdünün TTK’nın “Pay bedellerinin ödenmesi 1. Nakdi Sermaye” başlıklı 344. maddesi ve “Şirket Sözleşmesi Kurulma Anı” başlıklı 585. maddesine uygun olarak ödeneceği,

b)Sermayenin zarar sonucu ortaya çıkan kayıp kadar azaltılması yoluna gidilmeden sermaye artırımına karar verilmesi halinde, tescil edilecek sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içerisinde korunmasını sağlayacak tutarın sermaye artırımının tescilinden önce ödenmesi zorunluluğu,

c)Aynı toplantıda bedellerin tamamen ödenmesi suretiyle; en az yarısının sermaye artırımının tescilinden önce ödenmesi zorunluluğu aranmaksızın sermayenin istenilen düzeyde artırılmasına ve daha sonra azaltılmasına karar verildiğinde, tescil edilecek sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının en az yarısının özvarlık içinde korunması zorunluluğu.

6.Tebliğin Geçici 1. maddesi ise Değişiklik Tebliği ile 01/01/2023 tarihine kadar, tebliğlere konu olan TTK’nın 376. maddesi kapsamında sermaye kaybı veya borca batık olma durumuna ilişkin hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararlarının tamamı ile 2020 ve 2021 yılları arasında tahakkuk eden kiralamalardan kaynaklanan giderlerin, amortismanların ve personel giderlerinin toplamının da dikkate alınamayabileceği düzenlenmiştir. Yine aynı madde kapsamında yapılan değişiklikle, yapılacak mezkûr hesaplamalarda mükerrerlik olmamasının sağlanması ve bu kapsamda yapılacak hesaplamalara ilişkin olarak Tebliğ’in 13. maddesi uyarınca hazırlanan finansal tablolarda herhangi bir kayda yer verilmeyerek, bu durum bilgi mahiyetinde dipnotlarda gösterileceği belirtilmiştir.

Yukarıda ayrıntılı olarak açıkladığımız üzere, şirketin sermaye ve malvarlığı unsurlarına şekilsel olarak yaklaşılmış ve şirket sermaye artırımı ve azaltımı ile ilgili önemli değişiklikler hayata geçirilmiştir. Bu değişiklikler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Büromuz ile iletişime geçmekten lütfen çekinmeyiniz.

Saygılarımızla, 06/01/2020

ESİS HUKUK BÜROSU

Yol Tarifi